a saját szervezésű utak örömei és buktatói...

Utazni mindig élvezet...

Utazni mindig élvezet...

Autóval Görögországba (HU-RO-BG-GR útvonalon)

(néha szükség lehet egy alternatív útvonalra....)

2019. május 29. - feketefelhő

Az alábbi írás szinte szó szerinti másolata "Katana750" olvtárs 2018-as posztjának, az "Autóval Görögországba" topikon. Néhol kiegészítettem a jobb olvashatóság kedvéért.

A LEÍRÁS ELAVULT!!!!

FRISSÍTETT VÁLTOZATOT ITT TALÁLSZ! 

 

Magyarország
Budapest felől haladva az M5 autópályát (Szeged előtt) az M43 csatlakozásakor elhagyod és ez az út Nagylak-2 határátkelőhelyre vezet.

Románia
RO-ba belépés után azonnal veszel úthasználati matricát ami elektronikus, tehát a szélvédőre semmit nem kell ragasztani! Roviniete feliratú konténerhez odamész a forgalmival és megveszed. Legyen RON nálad! Online előre is meg lehet venni az utazás előtt, de kb. egy héttel korábban kell intézni, mert pár nap mire megjön az igazoló mail és azt ki kell nyomtatnod és magadnál kell tartanod!
Ha hétvégén vagy más okból nagy torlódás van a határon, Nagylakot elkerülheted Battonya vagy Kiszombor felé.
Tehát Nagylak-2 után az autópálya neve A1 és ezen mész tovább! A pálya kikerüli Aradot, Temesvárt és számodra az A6 leágazásig tart.
Az A1 Bukarest és Déva, az A6 Lugos (Lugoj) és Calafat felé megy tovább. Még pár km. pálya és Lugos kikerülése után visszatér az út a régi 6-os útra melynek minősége kifogástalan.
A következő komolyabb város Karánsebes (Caransebes) kikerülő út is van, de keresztül is mehetsz rajta, ahogy tetszik.
Orsováig jó kanyargós, liftezős az út, néha egy Szörényvár (Drobeta Turnu Severin) tábla biztosít arról, hogy jó irányba haladsz.
Ezt a várost (DTS) szintén kikerülheted, én keresztül szoktam menni rajta.
Ha esetleg már tankolnod kell, itt érdemes! A városban van MOL, OMV, Rompetrol, mind jó. A határhoz közeledve kicsit drágább lesz.
Alig érsz ki a városból jön Simian, ahol nagyon figyelsz, mert le kell térned jobbra az 56A jelű útra!
Calafat innen még 92 km. Hinováig a Duna mellett megy az út és Maglavitig maradsz is rajta! Maglavit után elágazik az út, te jobbra mész Calafat felé!
A hátralévő út a hídig nem túl rózsás, egy része fel van marva de nem kátyús.
A településre nem mész be, hanem fel a hídra ahol mindkét ország hatóságai megejtik az okmány ellenőrzéseket. A RO-BG határon 6€ hídpénzt kell fizetni.

Bulgária
A bolgár rendőrökön túljutva megveszed a matricát,(15 BGN vagy 8 € az egy hetes) itt tényleg az és fel is kell ragasztani a szélvédőre (*-lásd az alábbi Kiegészítést)!
A hídon átérve a Vidin városát elkerülő út következik, ha elfáradtál nyugodtan menj be a városba és találni fogsz pihenőhelyet.
Ha folytatod az utat, Montana a következő elérendő város, 3-féle módon is megközelíthető, én az E79-en maradva (bolgár 1 sz. út) szoktam menni. Ezen az úton Montanáig 12t-s súlykorlátozás van, ezért a kamionforgalom gyakorlatilag elhanyagolható.
Montana után Szófia jön és megint van választási lehetőség (egy körforgalomnál).
Első a 81-es főút, én azon szoktam menni (személyautóval) nagyon kanyargós, kemény hegyes völgyes és ez a legrövidebb.
Lakóautóval vagy vontatott lakókocsival nem ezt választanám. Maradnék az E-79en, Vratsa, Botevgrad, Yana.
Szófia körgyűrű, melynek útszámozása 18-as. Itt már a legfontosabb felirat neked a Kulata! Ez a BG-GR határ.
Még több mint 200 km, de jó sok autópálya szakasz van Blagoevgrádig és a határ előtt 15-20 km-el megint pálya van.
A GR belépés előtt tankolj tele, mert GR-ben drága az üzemanyag! A végső pályaszakasz előtt van egy OMV kút, sosincs probléma a kártyás fizetéssel.(Közvetlenül a határon is van valami nevenincs petrol kút).

(KIEGÉSZÍTÉS!!!!! "Zuzmara" olvtárs figyelmessége alapján. Köszönet érte!
Elindult az E-matrica rendszer Bulgáriában!
A közúti közlekedésről szóló törvény 2018. decemberi módosítása alapján, 2019 január 1-től a magyarországihoz hasonló, E-matrica úthasználati jogosultsági rendszer váltja a jelenlegi, „felragasztható” matricás rendszert Bulgáriában az eddig is útdíjköteles autópályákon, főutakon és közutakon.  

Az e-matricát 2018. december 17-től a www.bgtoll.bg többnyelvű honlapon, valamint az ország különböző pontjain (pl. határátkelők, benzinkutak) található önkiszolgáló terminálokon lehet megvásárolni.
A 2018-ban megvásárolt, de 2019-ben is érvényes, régi típusú matricát át kell váltani elektronikusra, ami a fenti honlapon lehetséges.
Az e-matricák ára személygépkocsikra: éves 97 BGN, 3 hónapos 54 BGN, 1 havi 30 BGN, heti 15 BGN. 2019. január 1-től egy új típusú, ún. „hétvégi” e-matrica is kapható, amely péntek déltől vasárnap éjfélig érvényes, ára 10 BGN.)

Görögország
Görögországba belépve fizetőkapu és irány Sidirokastró, majd Thesszaloniki.
A város előtt a Ring Roadot elérve tovább "Chalkidiki", vagy "Athen" felé, az úticéltól függően.

Útvonalterv Budapesttől Thesszalonikiig. A folytatást majd ti hozzáteszitek.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzzz.blog.hu/api/trackback/id/tr7414867994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csongorr 2019.06.03. 20:28:33

Szia!

A Tiszasziget, Szerbia, Montenegro, Görögország ( Sarti ) útvonalat is lehetne kérni ebben a formában?

Köszi!

csongorr 2019.06.03. 20:30:01

Illetve Macedónia! Bocsánat!

Katana750 2019.06.04. 19:54:06

Persze, hogy lehet. Úgy kezdődik, hogy figyelembe veszed a kis határ nyitvatartási idejét! 07-19. A határátlépés után az út egyfelé vezet, Ókeresztúr. Jelölése 103. Következő település Törökkanizsa, itt áttérsz a 13-as sz. útra, át a Tisza felett és bemész Magyarkanizsára! Ha maradsz ezen a 13-as úton Martonos után beérsz Horgosra és olyan mintha a régi röszkei(nem autópályás) határon jöttél volna át. Horgosról ki az A1(E-75) pályára és Belgrád-Nis-Presevo-SRB-MK határ Kumanovo-GevgeliaMK-GR határ, Evzoni-Thesszaloniki-Halkidiki félsziget, Szárti. Esetleg Magyarkanizsán áttérsz a Zenta felé vezető útra, Tornyos és Bácska Topolya között felmész az előbb említett E-75 autópályára és a többit ugyanúgy! Még annyit, hogy én a Belgrádon átmenést és nem a kikerülést szoktam javasolni. Rövidebb és az esetek többségében gyorsabb mint az elkerülő. Jó utat!

csongorr 2019.06.06. 12:30:20

Köszönöm szépen!!!

Lehetne kérni, a visszaútról is ilyen alapos leírást?

Üdv: Csongor

Katana750 2019.06.06. 20:45:58

@csongorr: OK. A hétvégén itt leírom.

csongorr 2019.06.07. 04:14:31

Köszi!
Kérhetem az út végét Tiszasziget felé is?

Katana750 2019.06.07. 13:27:25

@csongorr: Na, ja! Szártiból kiérve jobbra kell fordulni a főútra. Elkezdődik a szerpentin. A főbb tájékozódási pontok, Nikiti, Nea Moudania, (onnan kezdődik az autóút) Thesszaloniki, Evzonoi. (GR-MK határ) Szalonikibe nem mész be, hanem a Ring Road táblát követve kikerülöd a várost! A kőrgyűrűn az Edessa-Thessaloniki lehajtóig mész. A lehajtó végén jobbra az E-75 felé mutató táblákat követve! (Evzonoi-Skopia) Rövid idő múlva eléred az E-75öt. Polikastro, Evzonoi lesz a táblákra írva. Innen Belgrádig egyértelmű, végig az E-75 pályán. Én át szoktam menni a szerb fővároson de ha akarod ki is kerülheted! Belgrádtól Topolyáig megint végig a pályán, aztán Tornyos, Zenta, Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Ókeresztúr, Tiszasziget. Figyelj rá, hogy nyitvatartási időben érkezz oda ráhagyással, mert ha eljön a 19 óra bezárnak!

csongorr 2019.06.22. 19:06:03

Szia!

Visszafele Macedóniában hol lehet utoljára elfogadható minőségű kúton tankolni, Szerbia előtt?

Katana750 2019.06.28. 11:23:56

@csongorr: 20 km.-el a határ előtt. Makpetrol benzinkút.

Emőke58 2023.06.12. 06:45:31

Hahó! Működik még ez az oldal?

feketefelhő 2024.02.18. 15:52:36

@Emőke58: Szia! Igen, működik, csak ritkán járok erre, mint a fehér holló.
süti beállítások módosítása