a saját szervezésű utak örömei és buktatói...

Utazni mindig élvezet...

Utazni mindig élvezet...

Autóval Görögországba (HU-SRB-BG-GR útvonalon)

2019. július 12. - feketefelhő

Született a görögországi nyaralóhelyek megközelítésének egy újabb módja is, ezt olvashatjátok az alábbiakban...
(Katana750 leírása alapján)

Amennyiben Észak-Macedóniát valamilyen okból ki szeretnétek hagyni az utazás során, akkor lehet hasznos az alábbiakban olvasható kerülőút, ami nem is biztos, hogy kerülő, ha épp a Chalkidikire, vagy attól keletre eső görög nyaralóhelyekre tartunk.
Az út Nis-ig megegyezik a korábbiakban leírtakkal, az alábbiakban olvashatjátok a folytatást...

... Szóval Nis és a bolgár határ között van 109 km. Ebből 82 km autópálya.
(Ha esetleg megszálltál a városban) a lényeg, hogy a városból térj vissza az A4 autópályára, a Pirot-Sofia táblákat tartsd irányban a határig!
Megj.: Tankolj meg még itthon, mert a szomszédban 450ft/liter körül mozog az ár!
A határ Szerbiában Gradinje, Bulgáriában Kalotina.
A bolgár belépésre itthon a jó felkészülni!
Bulgáriában virtuális úthasználati matricát kell venni minden esetben!
Személyautó a 3-as kategória.
Árak:
   - Hétvégi 10 leva,
   - 7 napos 15 leva,
   - 30 napos 30 leva.
Megj.: 
Feltételezem, hogy hazafelé is erre jöttök és a 7 napos lejár addigra, tehát, hogy ne kelljen hazafelé is venni, egyből a 30 napost vedd! Levát pedig itthon vegyél mondjuk 400-at! Ha van bankkártyád akkor elég a matricára való kp.
A tankolást fizetheted kártyával is, de előbb megmutatod a kártyát, hogy ok.-e és ha "da" a válasz akkor mehet. Ha lusta vagy és csak €.-t veszel lehet váltani is. Az árfolyam állandó. 1€=1,953 leva. 1,9 alatt átverés. 
A bolgár üzemanyagárak:
   - Benzin 2,24 leva/liter,
   - gázolaj 2,30,
   - LPG 1.
Tehát BG.-ba belépve azonnal megveszed az úthasználati díjat! Van Vinetka feliratú bódé, Shell és Gazprom benzinkút. A Gazpromnál nem szoktak szarakodni, a Shellnél inkább a kártyás fizetéssel.

Következik Szófia illetve annak déli elkerülő útja. Addig útépítés, túrás faragás, sebességkorlátozás, rendőri jelenlét bőséggel. A bolgárok 99% ban villogással jelzik, ha trafiznak a yardok. Szófia kevesebb mint 60 km úgyhogy csak óvatosan!
Amint eléred a kőrgyűrűt, a Kulata-Pernik, A6-E79 útirányt követed! 
Kulata a BG-GR határ.

Hamarosan kiértek Szófiából és kezdődik az autópálya. Még nincs a határig pálya de rendben van a régi országút is. Én a Csucsuligovoi OMV kúton szoktam teli tankolni vagy közvetlenül a határ előtt. Ti is tegyétek meg, GR.-ban sokkal drágább az üzemanyag.

Átgurultok a határon, a görög oldal neve Promachonas. Hamar fizetőkapu, 2,20 vagy 2,40 € az útdíj. Kapus szedés. A főbb csapásirány Sidirokastro, Serres, Thesszaloniki. Az első kettő csak irányadó, a főút kikerüli a településeket. A szaloniki kőrgyűrűig csak előre! Az előjelző táblákon a Chalkidiki, Makedónia feliratokat látod és egy repülőgépet!
Megj.: Ezt azért hangsúlyozom ki mert volt olyan fórumtárs aki hazafelé erre ment, mert Makedónia felé kell menni, az a határ. Aztán csodálkozott, hogy a repülőtéren van, ami persze határ, csak nem az, amit ő keresett.

Szóval te ezeket a táblákat követve elhagyod az E-79 utat és csakis Chalkidiki, Makedónia, repülőgép! Nemsokára vége az autópályának, de ez ne zavarjon, megy mindenki mint a mérgezett egér.
A Kalamariai elágazásnál jobbra le kell térni az eddigi útról, kicsit figyelős de továbbra is Chalkidiki stb. Perceken belül meglátod a várva várt táblát, Nea Moudania 50km, úgy rémlik.

Innen már egyértelmű egy első bálozónak is.

Jó utat, jó időt!
Ha valami nem tiszta, ki vele!

 

A leíráshoz tartozó útvonalterv elérhető EZEN a linken.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzzz.blog.hu/api/trackback/id/tr5014942388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katana750 2019.07.13. 11:36:09

Máris kész a fésült változat! Köszönöm!
süti beállítások módosítása